Zdravje na dosegu roke

Preberite si nekaj nasvetov za boljše počutje in daljšo mladost. Preprosti napotki, ki bi se jih moral držati vsak, vam bodo dvignli kakovost življenja.

Redno telovadite

Aktivnost mlajša telo in duha, sprošča čustvene napetosti, vedri duha, krepi telo, prinaša radost in izboljšuje splošno odpornost. Telovadba je lahko zabavna. Osebe, ki se gibajo in se ukvarjajo s športom so tudi biološko mlajše od svojih vrstnikov, ki so neaktivni. Neaktivnost pospešuje proces staranja in ne le pojav bolezni. 30 min zmerne telesne aktivnosti 5-krat tedensko je dober recept za ohranjanje in izboljšanje zdravja in lepote.

Jejte veliko sadja in zelenjave

Sadje in zelenjava ter oreški so hrana čudovitega vonja, barv in okusov. Mnoge vrste zelenjave lahko zaužijemo surove. Tako je priprava lahko preprosta. Zdravju koristno bi bilo, če bi vsaj tretjino sadja in zelenjave zaužili v surovi obliki. Uporabljajmo neoluščena žita. Hrano uživajmo počasi. Po približno dvajsetih minutah možgani zaznajo, da smo se najedli. Več hrane zaužijmo v dopoldanskem času, manj popoldan in zvečer. Skušajmo odstraniti vso vidno maščobo. Kuhajmo z malo vode. Ogibajmo se cvrtju. Pri pripravi jedi dodajajmo čim manj maščob, sladkorja in soli.

Vzdržujte normalno telesno težo

Koliko zdrave hrane zaužiti? Preprosto toliko, da se ne redite. Tudi zdravo hrano je treba uživati v zmernih količinah in sicer toliko, da se telesna teža ne viša. Naj vam telesna teža ne presega telesne višine (v centimetrih) nad 100. Kdor je npr visok 170cm, naj ne bi tehtal več kot 70 kg. Za urejanje telesne teže ni diet. Pomemben je zdrav življenjski slog in zdravo prehranjevanje.

Priporočljivo je tehtanje 1-krat na teden ob istem času in v perilu, oz približno enako oblečeni.

Ne kadite

Kajenje je naložba za bolezen. Mnogi ljudje si kupujejo bolezen, ne glede na to kar stane. Pri kajenju je to takole: če je povprečna cena za škatlico cigaret 2 evra, je to mesečna naložba od 60 evrov. V enem letu se znesek zviša na 720 evrov. Ta isti znesek denarja bi lahko porabili tudi za lepe počitnice. No, to bi bila že naložba za zdravje, doživetja in radost. Kdor kadi po eno škatlico dnevno deset let, zapravi 7200 evrov, a v dvajsetih letih 14500 evrov. Za ta denar se da dobiti tudi kakšen avto. Tobačni dim vsebuje okrog 4000 do sedaj odkritih kemičnih spojin. Nobena od teh ni hranljiva, a več kot petdeset jih je rakotvornih.

Če želite ostati mladostni, uživati življenje, uživati v darovih narave, doživeti kaj lepega, ter ostati zdravi – redno telovadite, jejte veliko sadja in zelenjave ter oreškov, vzdržujte normalno telesno težo in ne kadite. Večina kroničnih bolezni bi se drastično zmanjšala, če bi ljudje spoštovali ta osnovna pravila.

Lidija Odorčič

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja