Hrup v vaših ušesih

Zvok je povsod. Lahko vas zdravi, ali pa vam škodi. Najboljši zvok pa je najbrž glasba v vaših ušesih.

Zadnje medicinske in vedenjske raziskave kažejo, da pretirano izpostavljanje glasnemu zvoku povzroča glavobole, kronično utrujenost, visok krvni pritisk in diabetes. Če ste predolgo izpostavljenim zelo glasnim zvokom, vas lahko muči slabost, vrtoglavica, povečan srčni utrip, povzroča lahko tudi bolezni srca.

Zato vam svetujemo, da si ogledate spodnjo preglednico, kjer je prikazano koliko časa lahko brez skrbi uživate v hrupu, brez da bi to pustilo kake posledice za vaše zdravje. Podatki so povzeti iz National Institute for Occupational Safety and Health.

glasnost priporočen čas poslušanja
85dB 8 ur
88dB 4 ure
91dB 2 uri
94dB 1 ura
97dB 30 minut
100dB 15 minut
103dB 7,5 minute
106dB 3,75 minute
109dB manj kot dve minuti
112dB manj kot minuta
115dB manj kot 30 sekund

Za lažjo predstavo o glasnosti določenih zvokov par primerov:

  • normalen pogovor ima moč glasnosti 60 dB
  • buldožer v prostem teku (ko se z njim ne opravlja konkretno delo, ampak samo glas motorja) ima moč glasnosti 85 dB, kar vam lahko povzroči trajne posledice po samo 8h dela
  • poslušanje glasbe preko slušalk na jakosti 5 ima moč 100 dB, dovolj, da vam škodi, že po 15 minutah poslušanja
  • grom 120 dB, strel iz pištole (ali kakega drugega orožja) 140-190 dB, vam pusti posledice takoj

Par nasvetov

Uporabljajte zaščito za ušesa – Najboljši pripomoček za varovanje ušes je tisti, ki ga nosite pravilno. Naj so to ušesni čepki ali glušniki, oziroma kak drug nepredušni pripomoček, jih je potrebno nositi vedno, ko ste izpostavljeni glasnemu hrupu, tudi v vsakodnevnih opravilih.

Zavedajte se hrupa – Zmanjšajte jakost zvoka na radiu, televiziji ali glasbenemu stolpu. Če ne morete slišati nekoga, ki je oddaljen od vas 1 meter, zaradi hrupa, je zvok preglasen.

Pazljivo s slušalkami – Če imate slušalke na ušesih in oseba, ki je ob vas, lahko sliši kar poslušate, ste šli preko meje in bo bolje da zmanjšate glasnost. Odkar so na trgu razni MP3 predvajalniki, ki lahko dosegajo glasnost tudi do 130 dB, zdravniki pričakujejo več ljudi, ki bodo izgubili sluh že v mladosti.

Odpočijte svoja ušesa – Izmenjavajte hrupna opravila s tišjimi. Zvok, ki ni tako glasen in ima nižje decibele, ampak ga poslušate dolgo, je lahko celo bolj škodljiv od zelo intenzivnega, ki ga poslušate s prekinitvami.

vir: Vibrant Life

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja