6 naravnih načinov za lajšanje bolečin

Skoraj ducat zdravil naj bi zdravilo fibromialgijo Myrne Scott: pomirjevala, relaksanti, analgetiki in zdravila proti tesnobi. Toda namesto, da bi ji pomagala so stranski učinki, kot sta zelo občutljiv želodec in splošen občutek izgubljenosti, botrovala k njenem še slabšem počutju.

Zato se je sama odločila narediti spremembo. Našla je naraven način kako nadzorovati bolečino. Njene življenjske navade so se spremenile in uspelo ji je zmanjšati število zdravil iz 10 na 3.

Večina nas brez razmišljanja vzame Aspirin ali Ibuprofen, ko začutimo bolečino, ni pa nujno, da si bolečine lajšamo samo z zdravili. Obstaja vrsta naravnih načinov za nadzor obstoječe bolečine, oziroma za zatiranje bolečin še preden se pojavijo. Tu jih je le nekaj.

1. Glasbena terapija

Kaj je to: Načrtna glasbena izkušnja, ki obnavlja, vzdržuje in izboljšuje čustveno, psihično in fizično počutje. Obstaja več načinov glasbene terapije; nekateri ljudje raje poslušajo glasbo, spet drugi pa jo raje sami izvajajo. Kakorkoli že, lahko je zelo koristna v lajšanju bolečin.

„Bolečina in glasba potujeta po istih živčnih poteh,“ pravi Joanne Loewy, ki nadzoruje Oddelku za Glasbeno Terapijo v Beth Israel Medical Centru v New Yorku. „Z glasbeno terapijo omogočamo pacientom, da blažijo bolečino z glasbo. Oni dihajo v ritmu glasbe ali po taktu, lahko tudi pojejo.“
Uporabna povezava: www.musictherapy.org

2. Telovadba

Kaj je to: Načrtna aktivnost z namenom izboljšanja zdravja, vzdrževanja kondicije in krepčanja telesa.

S telovadbo lahko odlično nadzorujemo bolečino, to ne pomeni, da morate teči do pisarne ali pa se vpisati v najbolj intenziven tečaj aerobike. Obstajajo številne lahke telesne vaje, ki ne samo nežno raztegujejo in krepijo vaše telo, ampak vas tudi sproščajo, kar je zelo pomembno pri lajšanju bolečin. Lahko poizkusite s kakimi telovadnimi vajami na youtubu oziroma poiščete kak primeren tečaj v okolici.

3. masaža

Kaj je to: Drgnjenje ali gnetenje delov telesa za sproščanje mišic in stimulacijo krvnega toka.

V kolikor ne najdete nikogar, ki bi vas masiral oziroma ni v vašem kraju maserja, obstajajo tudi načini, kako lahko sami sebe masirate. Masaža glave je lahko zelo učinkovita pri lajšanju glavobola.

4. Molitev in meditacija

Kaj je to: Proces, ko ljudje v tišini, brez motenj dovolijo mislim komunikacijo z Bogom.

Raziskave na Harvardskem oddelku za medicino so pokazale, da meditacija občutno zmanjšuje bolečino. Molitev je lahko tudi način kako se osredotočiti na nekaj onkraj bolečine.

5. Bioresonanca

Kaj je to: Vaje za kontrolo neprostovoljnih funkcij kot so: možganska aktivnost, krvni pritisk, napetost mišic in srčni utrip.

Osebe so povezane na računalniške senzorje, ki kažejo napetost mišic, npr. z utripanjem lučk oziroma s piskom. Cilj je zmanjšati utripanje oz. piskanje s sproščanjem mišic. Subjekti se naučijo kako občutijo različne stopnje napetosti. Sčasoma lahko uporabijo na novo pridobljene spretnosti pri zmanjševanju napetosti, ne da bi bili priklopljeni na naprave.
Uporabna povezava: www.bioresonanca-zdravje.si

6. Globoko dihanje

Kaj je to: Vaje, ki spodbujajo dobre dihalne navade, zmanjšujejo stres in sproščajo.

„Dihalni proces je v središču vseh vsakodnevnih aktivnosti in reakcij, ki jih imamo, če smo nanj pozorni se prebijemo do jedra naših odzivov na stres,“ piše Donna Farhi v The Breathing Book. „Z izboljšavo kvalitete dihanja bomo občutili pozitiven vpliv na naše telo.“

Za lajšanje bolečin Farhi svetuje izdih (in ne zadrževanje sape), ko pričakujemo bolečino; rahlo božanje predela, ki boli; in počasno, globoko, zavestno dihanje.

vir: Vibrant Life

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja